Go Back   The 75 and ZT Owners Club Forums > The 75 and ZT Owners Club Forums > The 75 and ZT Owners Club General Forum
Register FAQ Image Gallery Members List Calendar Mark Forums Read
Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 20th November 2023, 17:55   #1
rab60bit
Posted a thing or two
 
rab60bit's Avatar
 
Rover 75 Saloon & Tourer

Join Date: Mar 2013
Location: Wilmslow
Posts: 1,498
Thanks: 433
Thanked 301 Times in 212 Posts
Default MOT time again..

The car has been standing in the drive for over 8 weeks and but it's just now back on the road and I've got the engine management warning light 'on', can anyone confirm that an illuminated EML is not a fail criteria?
Likewise I now also find an intermittent O/S rear running light bulb warning (give the lens a mild bump with the palm and it's magically extinguished) plus a similar sometimes 'on'' air bag warning light issue that I can probably address - maybe it's just dampness.
I need to book a test, can I get away with just the EML 'fault'.
rab60bit is offline   Reply With Quote
Old 20th November 2023, 18:14   #2
Popcorn
Loves to post
 
Popcorn's Avatar
 
55 cdti tourer slush box executive grill

Join Date: Feb 2022
Location: Sheffield
Posts: 370
Thanks: 40
Thanked 85 Times in 72 Posts
Default

https://bookmygarage.com/blog/engine...ight-mot-fail/
Would appear so
Popcorn is offline   Reply With Quote
Old 25th November 2023, 20:30   #3
rab60bit
Posted a thing or two
 
rab60bit's Avatar
 
Rover 75 Saloon & Tourer

Join Date: Mar 2013
Location: Wilmslow
Posts: 1,498
Thanks: 433
Thanked 301 Times in 212 Posts
Default Got lucky

Quote:
Originally Posted by Popcorn View Post
It's still a bit of a mystery, comes and goes! So when it last 'went' earlier this week I took a chance, booked a test for 48 hours hence (Friday, that's now yesterday lunchtime), kept her parked up meantime and then drove (very carefully, never over 50mph and revs. down below 2 500) the 10 or so miles to the test centre. Fortunately the EML remained 'off' and she passed OK with just a low rear brake pad advisory (tester admitted he couldn't see the pads very clearly so...?) then, feeling quite pleased, drove back home a little more robustly, sure enough the EML came back 'on' again; done a few local journey miles since and once again, this evening (Saturday) it's 'off' - again!
Got to get to the bottom of it somehow, any idea if a faulty vis unit triggers the EML? No-one around the area has a T4 so I guess I must bite the bullet, find a cheap MS Windows laptop and try using TOAF.
rab60bit is offline   Reply With Quote
Old 26th November 2023, 09:36   #4
Mike Noc
This is my second home
 
Mike Noc's Avatar
 
Rover 75 CDT Manual Connoisseur SE, Rover 75 CDT Automatic Connoisseur SE & a Freelander Td4.

Join Date: Jul 2009
Location: Hampshire
Posts: 11,512
Thanks: 3,470
Thanked 3,119 Times in 2,247 Posts
Default

I've passed an MOT with a MIL on so the answer is yes and no! Depends on age of the car and fuel type. Checking on your car's profile I'd say yours would be a fail.

I'm sure one of the resident MOT testers can enlighten us with the details.
Mike Noc is offline   Reply With Quote
Old 27th November 2023, 11:17   #5
rab60bit
Posted a thing or two
 
rab60bit's Avatar
 
Rover 75 Saloon & Tourer

Join Date: Mar 2013
Location: Wilmslow
Posts: 1,498
Thanks: 433
Thanked 301 Times in 212 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Mike Noc View Post
I've passed an MOT with a MIL on so the answer is yes and no! Depends on age of the car and fuel type. Checking on your car's profile I'd say yours would be a fail.

I'm sure one of the resident MOT testers can enlighten us with the details.
Just pleased it behaved itself long enough to get through the MOT. On Sunday (yesterday) I did a 60+ mile journey on country A roads and a bit of the M6 and the EML did it's stuff within a few miles of starting off so I appear to have a mystery intermittent fault....if I put my foot down! Late summer just prior to parking her on the drive for what transpired to be about 12 weeks I'd replaced all the coils and plugs because I had a misfire (that's now gone).
rab60bit is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 22:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
Copyright © 2006-2023, The Rover 75 & MG ZT Owners Club Ltd