Go Back   The 75 and ZT Owners Club Forums > The 75 and ZT Owners Club Forums > Technical Help Forum
Register FAQ Image Gallery Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read
Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 5th February 2019, 15:09   #1
maudlawes
Regular poster
 
rover 75 connie diesel estate se

Join Date: Nov 2013
Location: teignmouth devon
Posts: 37
Thanks: 8
Thanked 1 Time in 1 Post
Default car wont start

75 con not been used for some time,went out yesterday,20 miles did some shopping,started fine,20 miles back,stopped at another shop,came out would not start,turns over fine,had breakdown out said it could be elec fuel punp,fitted new one today,still the same,how long does it take to self prime,new fuel and oil fitted and all belts and oil change in last few months,recovery man was talking about crank shaft fuel sender,????anyone got any ideas please
maudlawes is offline   Reply With Quote
Old 5th February 2019, 16:30   #2
vitesse
Gets stuck in
 
Rover 75 Saloon Auto Conn

Join Date: Jul 2011
Location: Gvle, Sweden
Posts: 660
Thanks: 45
Thanked 142 Times in 125 Posts
Default

Youve got a T4 equipped garage in Newton Abbot (Exeter Road Garage) just down the road from you. They should be able to pinpoint the problem with the T4, and save you a lot of time / expense guessing and replacing parts needlessly.

Regards
vitesse is offline   Reply With Quote
Old 5th February 2019, 17:42   #3
marinabrian
Baculum Magicum
 
marinabrian's Avatar
 
A few too many

Join Date: Jan 2011
Location: The People's Republic of North Tyneside
Posts: 17,812
Thanks: 2,540
Thanked 8,341 Times in 4,575 Posts
Default

Harry, make sure the ECM isn't sitting in a puddle, and see if there is 12v present on the white/purple wire of the fuel pump.

Brian
__________________
Hes not the Messiah, hes a very naughty boy!



Up there for thinking, down there for dancing!
marinabrian is offline   Reply With Quote
Old 5th February 2019, 18:03   #4
markypicks
rover 75 cdt club se
 
markypicks's Avatar
 
rover 75 saloon

Join Date: Dec 2018
Location: sheffield
Posts: 323
Thanks: 121
Thanked 73 Times in 65 Posts
Default

can you hear your ubp kicking in when your key is at postion 2 or as Brian says check your plenums make sure your ecu not taken a bath i had the same problem a month ago rgds mark
markypicks is offline   Reply With Quote
Old 5th February 2019, 18:48   #5
maudlawes
Regular poster
 
rover 75 connie diesel estate se

Join Date: Nov 2013
Location: teignmouth devon
Posts: 37
Thanks: 8
Thanked 1 Time in 1 Post
Default wont start

have got fuel up to the filter and my oil light is on, no water by ecu done most weeks,tomorrow I will crack the injectors to make surh fuel is getting to engine,will test wire as suggested,many thanks to all will keep updating regards harry
maudlawes is offline   Reply With Quote
Old 5th February 2019, 18:54   #6
marinabrian
Baculum Magicum
 
marinabrian's Avatar
 
A few too many

Join Date: Jan 2011
Location: The People's Republic of North Tyneside
Posts: 17,812
Thanks: 2,540
Thanked 8,341 Times in 4,575 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by maudlawes View Post
have got fuel up to the filter and my oil light is on, no water by ecu done most weeks,tomorrow I will crack the injectors to make surh fuel is getting to engine,will test wire as suggested,many thanks to all will keep updating regards harry
Don't crack the injector unions Harry, the rail pressure on crank alone is 2200 psi, will the car start with a sniff of easistart?
__________________
Hes not the Messiah, hes a very naughty boy!



Up there for thinking, down there for dancing!
marinabrian is offline   Reply With Quote
Old 6th February 2019, 08:32   #7
maudlawes
Regular poster
 
rover 75 connie diesel estate se

Join Date: Nov 2013
Location: teignmouth devon
Posts: 37
Thanks: 8
Thanked 1 Time in 1 Post
Default wont start

recovery man tried easystart,will give it another go,what is my next step brian regards harry
maudlawes is offline   Reply With Quote
Old 6th February 2019, 09:02   #8
Heddy
This is my second home
 
Rover 75 Mk2. Diesel. Manual.

Join Date: Feb 2013
Location: Exmouth.
Posts: 5,218
Thanks: 425
Thanked 1,063 Times in 853 Posts
Default

Do you have problems with warm starts cold starts or both?
__________________
If it isn't a 75 then it's just a car.
Heddy is offline   Reply With Quote
Old 6th February 2019, 09:20   #9
Loyboy
Regular poster
 
Rover 75 Tourer diesel

Join Date: May 2016
Location: Ventnor
Posts: 44
Thanks: 2
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

My Rover eats cam sensors, albeit aftermarket ones. Same symptoms, perfectly fine one minute, park then won't fire up, just turns over. I keep two in the car, usually last 6 months or so at 20 each approx. Quick to change, whip of the manifold cover then unplug and one little bolt.
Hope it's that.
Good luck.
Loyboy is offline   Reply With Quote
Old 6th February 2019, 12:20   #10
maudlawes
Regular poster
 
rover 75 connie diesel estate se

Join Date: Nov 2013
Location: teignmouth devon
Posts: 37
Thanks: 8
Thanked 1 Time in 1 Post
Default wont start

thanks to everyone for their suggestions,brian iwas not going to crack the injectors only the pipes on the fuel bar feeding them,tried easystart again engine tried to start but did not will get a computer pluged in in the next few days thanks again to all regards harry
maudlawes is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 15:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2006-2019, The Rover 75 & MG ZT Owners Club Ltd