Go Back   The 75 and ZT Owners Club Forums > The 75 and ZT Owners Club Forums > V8 Forum
Register FAQ Image Gallery Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read
Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 16th November 2019, 14:20   #1
ceedy
This is my second home
 
ceedy's Avatar
 
All Trophy Blue ,ZT260#50 , ZT CDTI Auto, ZR105+ and erm, 1.8T Firefrost spoiling the Set .

Join Date: Nov 2006
Location: Nr Sherborne But in Somerset..
Posts: 5,096
Thanks: 649
Thanked 873 Times in 583 Posts
Default Dead battery ..maybe

After my Successful jaunt to the Netherlands and back , not used the old bus much just a few run outs .


Found the battery a bit low last week so stuck it on Charge.


Left on my smart charger for about 5 days, all reported as fully charged.


Out to the car .. and Click click ... so back in doors and battery shown as pretty low again, now after about 6 hours on my halfords charger all showing all ok again , out to the car and Click ..


An 18 month old Yuasa 3000 , same as on my CDTi which is still going strong ..
__________________
The Three Bloo's
Wifey's Zr105, MY CDTI & 260 #50 and
Number One sons 1.8T in Firefrost
When I were a lad
Zero to 142 in 10.25 secs at the Pod on my Blown Norton.
210 Kart Champ in 70's

ceedy is offline   Reply With Quote
Old 16th November 2019, 14:44   #2
clf
This is my second home
 
clf's Avatar
 
MG ZT CDTi

Join Date: Jan 2014
Location: carrick
Posts: 6,291
Thanks: 2,772
Thanked 1,917 Times in 1,463 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by ceedy View Post
After my Successful jaunt to the Netherlands and back , not used the old bus much just a few run outs .


Found the battery a bit low last week so stuck it on Charge.


Left on my smart charger for about 5 days, all reported as fully charged.


Out to the car .. and Click click ... so back in doors and battery shown as pretty low again, now after about 6 hours on my halfords charger all showing all ok again , out to the car and Click ..


An 18 month old Yuasa 3000 , same as on my CDTi which is still going strong ..
One click I have found was the battery (normally - but not always with flashing headlights). Click click was the starter solenoid.

When it first happened, it would be intermittent and then would eventually start.

Try it with a jump start, and if it still clicks that would confirm, at least it wasnt the battery, and almost certainly the starter. It could also be the starter cables. Disconnect the battery and loosen, clean and retighten.
__________________


It is not gloss primer .............. it is duct tape silver!
clf is online now   Reply With Quote
Old 16th November 2019, 14:48   #3
ceedy
This is my second home
 
ceedy's Avatar
 
All Trophy Blue ,ZT260#50 , ZT CDTI Auto, ZR105+ and erm, 1.8T Firefrost spoiling the Set .

Join Date: Nov 2006
Location: Nr Sherborne But in Somerset..
Posts: 5,096
Thanks: 649
Thanked 873 Times in 583 Posts
Default

Done all that ...


inc Swapping it with the CDTi Battery after running them both in parallel with jump leads, then disconnecting the CDTi and leaving the suspect one being charged. left charging for around 15 mins , and Not even a click , yet the voltage remains a stable 13-13.5 volts even off charge. .



C
__________________
The Three Bloo's
Wifey's Zr105, MY CDTI & 260 #50 and
Number One sons 1.8T in Firefrost
When I were a lad
Zero to 142 in 10.25 secs at the Pod on my Blown Norton.
210 Kart Champ in 70's


Last edited by ceedy; 16th November 2019 at 14:51..
ceedy is offline   Reply With Quote
Old 16th November 2019, 14:49   #4
clf
This is my second home
 
clf's Avatar
 
MG ZT CDTi

Join Date: Jan 2014
Location: carrick
Posts: 6,291
Thanks: 2,772
Thanked 1,917 Times in 1,463 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by ceedy View Post
Done all that ...


inc Swapping it with the CDTi Battery after running them both in parallel with jump leads, then disconnecting the CDTi and leaving the suspect one being charged. left for around 15 mins , and Not even a click , yet the voltage remains a stable 13-13.5 volts ..



C
Repair kit
__________________


It is not gloss primer .............. it is duct tape silver!
clf is online now   Reply With Quote
Old 16th November 2019, 14:53   #5
ceedy
This is my second home
 
ceedy's Avatar
 
All Trophy Blue ,ZT260#50 , ZT CDTI Auto, ZR105+ and erm, 1.8T Firefrost spoiling the Set .

Join Date: Nov 2006
Location: Nr Sherborne But in Somerset..
Posts: 5,096
Thanks: 649
Thanked 873 Times in 583 Posts
Default

Its the V8 . so a different starter

Anyway nowt wrong with either starter motor







Quote:
Originally Posted by clf View Post
__________________
The Three Bloo's
Wifey's Zr105, MY CDTI & 260 #50 and
Number One sons 1.8T in Firefrost
When I were a lad
Zero to 142 in 10.25 secs at the Pod on my Blown Norton.
210 Kart Champ in 70's

ceedy is offline   Reply With Quote
Old 16th November 2019, 15:01   #6
clf
This is my second home
 
clf's Avatar
 
MG ZT CDTi

Join Date: Jan 2014
Location: carrick
Posts: 6,291
Thanks: 2,772
Thanked 1,917 Times in 1,463 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by ceedy View Post
Its the V8 . so a different starter

Anyway nowt wrong with either starter motor
ah I didnt notice the V8 forum. The fact there is a click, i would still suggest the starter being at fault somehow, at least initially. Are all cables secure and clean making contact? Tap the starter motor like the good old days lol. (sticking from lack of use). Did you try jumping from the CDTi whilst it was running?
__________________


It is not gloss primer .............. it is duct tape silver!
clf is online now   Reply With Quote
Old 16th November 2019, 15:41   #7
ceedy
This is my second home
 
ceedy's Avatar
 
All Trophy Blue ,ZT260#50 , ZT CDTI Auto, ZR105+ and erm, 1.8T Firefrost spoiling the Set .

Join Date: Nov 2006
Location: Nr Sherborne But in Somerset..
Posts: 5,096
Thanks: 649
Thanked 873 Times in 583 Posts
Default

Got a full set now .. the 1.8t which has sat for a week also a flat battery


But the lil Zr which also had a new batt last week has come to the rescue with jump leads and both the 1.8 and the V8 both fired up instantly .


So V8 starter is all ok .



Run both for a while and the 1.8 restarts ok and the V8 barely goes click .


its def the battery ! ..
__________________
The Three Bloo's
Wifey's Zr105, MY CDTI & 260 #50 and
Number One sons 1.8T in Firefrost
When I were a lad
Zero to 142 in 10.25 secs at the Pod on my Blown Norton.
210 Kart Champ in 70's

ceedy is offline   Reply With Quote
Old 16th November 2019, 17:56   #8
SD1too
Doesn't do things by halves
 
SD1too's Avatar
 
Rover 75 2.5 Connoisseur Auto (1999) Dealer launch model. Rover 3500 Vanden Plas (1984).

Join Date: Mar 2007
Location: Middlesex
Posts: 16,308
Thanks: 875
Thanked 2,616 Times in 2,267 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by ceedy View Post
Got a full set now .. the 1.8t which has sat for a week also a flat battery
It's time to invest in a couple of smart maintenance chargers Chris.

Did you say that the battery voltage when connected to your V8 is 13.0 - 13.5 volts when the ignition key is turned to 'start'?

Simon
__________________
"Whatever is rightly done, however humble, is noble."
Sir Henry Royce.
SD1too is offline   Reply With Quote
Old 16th November 2019, 20:49   #9
marinabrian
Baculum magicum
 
marinabrian's Avatar
 
A few too many

Join Date: Jan 2011
Location: The People's Republic of North Tyneside
Posts: 18,586
Thanks: 2,807
Thanked 8,971 Times in 4,911 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by SD1too View Post
It's time to invest in a couple of smart maintenance chargers Chris.

Did you say that the battery voltage when connected to your V8 is 13.0 - 13.5 volts when the ignition key is turned to 'start'?

Simon
Quote:
Originally Posted by Ceedy
Left on my smart charger for about 5 days, all reported as fully charged
It would appear that Chris has already done so

A drop test will weed out a tired battery, however as the battery is only 18 months old, I wold suggest it would be prudent to get it changed under warranty, as it would appear to be only holding a surface charge.

Brian
__________________
Almost at the end of the road........and I can categorically state this is NOT my second home

Sent from my Jupiter Ace running a 16k RAM pack and Chuck Moore FORTH
marinabrian is online now   Reply With Quote
Old 16th November 2019, 21:45   #10
ceedy
This is my second home
 
ceedy's Avatar
 
All Trophy Blue ,ZT260#50 , ZT CDTI Auto, ZR105+ and erm, 1.8T Firefrost spoiling the Set .

Join Date: Nov 2006
Location: Nr Sherborne But in Somerset..
Posts: 5,096
Thanks: 649
Thanked 873 Times in 583 Posts
Default

Batts been on a smart charger a Standard old style charger and paralleled on the Dizzle ,and Jumped started on the 260 , run for a reasonable time which should put a bit back ..... but still just a Click if i'm lucky

Going to get it tested at the Suppliers next week, Bri, fairly sure the Batt has a 3 year warranty ?



---------------





Quote]

A drop test will weed out a tired battery, however as the battery is only 18 months old, I wold suggest it would be prudent to get it changed under warranty, as it would appear to be only holding a surface charge.

Brian
__________________
The Three Bloo's
Wifey's Zr105, MY CDTI & 260 #50 and
Number One sons 1.8T in Firefrost
When I were a lad
Zero to 142 in 10.25 secs at the Pod on my Blown Norton.
210 Kart Champ in 70's

ceedy is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 23:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 2006-2019, The Rover 75 & MG ZT Owners Club Ltd