Go Back   The 75 and ZT Owners Club Forums > The 75 and ZT Owners Club Forums > Technical Help Forum
Register FAQ Image Gallery Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read
Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10th January 2019, 19:13   #1
RPWC
Roverholic
 
RPWC's Avatar
 
Rover 75 model car

Join Date: Apr 2011
Location: Newcastle upon Tyne
Posts: 17,292
Thanks: 3,317
Thanked 3,720 Times in 2,485 Posts
Default Charging system

My brother in law called me today to ask about a battery problem. I popped round with a voltmeter after he had charged the battery and taken the car for a good run. The reading was 12.83, after starting the engine it went to 13.88, but when the revs were increased the reading remained static, instead of inreasing to 14.3. Does this mean the alternator is not charging?. I tested my own vehicle and once the engine was started and revs increased it went sraight to 14.3v.
__________________
cheers. Rich
RPWC is offline   Reply With Quote
Old 10th January 2019, 20:02   #2
SD1too
Doesn't do things by halves
 
SD1too's Avatar
 
Rover 75 2.5 Connoisseur Auto (1999) Dealer launch model. Rover 3500 Vanden Plas (1984).

Join Date: Mar 2007
Location: Middlesex
Posts: 15,544
Thanks: 809
Thanked 2,370 Times in 2,051 Posts
Default

Rich,

With my own cars I have noticed some variation in the charging voltage. 13.88 volts is fine.

Simon
__________________
"Whatever is rightly done, however humble, is noble."
Sir Henry Royce.
SD1too is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to SD1too For This Useful Post:
Old 11th January 2019, 08:25   #3
trikey
Premium Trader
 
trikey's Avatar
 
T4

Join Date: Nov 2010
Location: Norfolk
Posts: 22,657
Thanks: 4,679
Thanked 7,454 Times in 4,499 Posts
Default

13.8 will be ok Rich, but it depends how many on board systems the car has, obviously 14+ would be better.

It may be the first sign that the alternator is wearing out.
__________________
Lest we forget..
trikey is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to trikey For This Useful Post:
Old 11th January 2019, 19:12   #4
Mickyboy
THE SPARE PARTS GUY
 
Mickyboy's Avatar
 
MG ZT CDTI 135 + & MGZT CDTI AUTO 160 & ROVER 75 TOURER CDTI 160 TROPHY YELLOW

Join Date: Aug 2013
Location: Hernebay
Posts: 3,726
Thanks: 578
Thanked 1,677 Times in 901 Posts
Default

Andy is spot on 13.8 can soon drop when on idle with lights/heating/stereo/and wipers running, I would suggest turning on all the accessories and then measuring it at idle.
I too would rather see 14+ at idle
Mick
__________________

T4 Owner
Jobs done : new UBP, Spy hole mod, Rear hub(wheel bearing),plenum cleaned and emptied, Inline thermostat fitted,Full service, In car Digital tv/DVD Bluetooth Satnav etc, Replaced UBP, Restored headlights,Fixed airbag connection.replaced HP pump,replaced rear light seals,changed intercooler O rings.

Jobs to do: ,replace drivers lock,.
[/SIZE]
Mickyboy is offline   Reply With Quote
Old 11th January 2019, 19:30   #5
COLVERT
This is my second home
 
R75 Saloon.

Join Date: Feb 2009
Location: Newton Abbot / France
Posts: 9,711
Thanks: 2,144
Thanked 961 Times in 841 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by RPWC View Post
My brother in law called me today to ask about a battery problem. I popped round with a voltmeter after he had charged the battery and taken the car for a good run. The reading was 12.83, after starting the engine it went to 13.88, but when the revs were increased the reading remained static, instead of inreasing to 14.3. Does this mean the alternator is not charging?. I tested my own vehicle and once the engine was started and revs increased it went sraight to 14.3v.
Interesting that he found the need to go for a good run.--


The lower voltage could indicate the battery was nearly fully charged. The internal resistance of the battery INCREASES as it charges. Could be making that multi-meter voltage drop slightly.

Also the voltage regulator could be the limiting factor due to a slight change in which its internal components are working.

However 13..88 volts will keep the battery charged in normal use of the car.---

Don't forget that you will only get an accurate voltage reading from the battery several hours after it has come off charge. Immediate readings are never accurate.---
__________________
COLVERT is online now   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to COLVERT For This Useful Post:
Old 13th January 2019, 19:47   #6
COLVERT
This is my second home
 
R75 Saloon.

Join Date: Feb 2009
Location: Newton Abbot / France
Posts: 9,711
Thanks: 2,144
Thanked 961 Times in 841 Posts
Default

Richard.


How did you get on with that problem you asked a question about ???
__________________
COLVERT is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 12:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 2006-2019, The Rover 75 & MG ZT Owners Club Ltd